Prenumerera

Logga in

Nyheter

LO vill få stopp på kvinnors skitarbetsliv

Lönegap, ofrivilligt deltidsarbete, obekväm arbetstid och risk för arbetsrelaterad ohälsa – i LO:s Jämställdhetsbarometer 2019 är fokus ekonomisk jämställdhet.

Ur barometern:

  • Den genomsnittliga faktiska månadslönen, där vi tar hänsyn till arbetstid, är 21 000 kronor för kvinnor i arbetaryrken och 26 800 kronor för män i arbetaryrken. För kvinnor i tjänstemannayrken är den 33 000 kronor och för män i tjänstemannayrken, 42 100 kronor.

  • Hälften av kvinnorna i arbetaryrken arbetar deltid. Det beror framför allt på att de inte får en heltidsanställning och i andra hand på att arbetet är för krävande för att orka jobba heltid. En fjärdedel av tjänstemannakvinnorna är deltidsarbetande och för dem är den vanligaste orsaken vård av barn. Bland män är deltidsarbete ovanligt. Det förekommer bland 15 procent av männen i arbetaryrken och 10 procent av männen i tjänstemannayrken.

  • Endast fyra av tio arbetarkvinnor och sex av tio arbetarmän har arbetstid som enbart är förlagd till kontorstid. Många jobbar alltså på kvällar, helger och nätter. En majoritet av arbetarna kan inte heller påverka sin arbetstid. I tjänstemannayrken jobbar åtta av tio enbart dagtid på vardagar och en majoritet kan påverka sin arbetstid. Arbetstider utanför kontorstid gör det svårare att kombinera arbete med ansvar för barn eftersom skollagen bara kräver att det ska finnas barnomsorg på dagtid på vardagar.

  • En tredjedel av kvinnorna, i både arbetar- och tjänstemannayrken, har jobb som riskerar att leda till ohälsa.

I jämställhetsbarometern diskuteras också fackligfeministiska strategier med anledning av valresultatet 2018 och den blocköverskridande regeringsbildningen. LO menar att den politik som de fyra partierna enats om i januariöverenskommelsen innehåller flera marknadsliberala reformer som riskerar att försämra jämställdheten, särskilt bland arbetare.

– I stället för att rusta arbetskraften för bra jobb och satsa på den generella välfärden ligger fokus på att subventionera fram lågproduktiva och lågavlönade jobb i privat servicesektor. Det behövs en jämställdhetspolitik som är anpassad till arbetares villkor. Risken är stor att politiken leder till en urholkad välfärd för vanligt folk och en subventionerad VIP-välfärd för rika, genom utökade rut-tjänster, säger LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström i ett pressmeddelande.

LO kräver i stället heltid som norm på hela arbetsmarknaden, trygga anställningsformer och avskaffad allmän visstidsanställning, samt ökat fokus på förbättrad arbetsmiljö, individualiserad föräldraförsäkring och barnomsorg när föräldrar jobbar, även på kvällar, helger och nätter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV