Lula da Silva och Dilma Rousseff frias från mutanklagelser

Brasiliens tidigare presidenter Luiz Inácio ”Lula” da Silva och Dilma Rousseff frikänns från anklagelser om mutbrott. De påstådda brotten skulle ha begåtts tillsammans med tidigare finansministrar och en kassör för att få in pengar till deras parti PT:s valkampanjer 2002-2016.

Den frikännande domen, som utfärdats av federala domaren Marcus Vinicius Reis Bastos, slår fast att inga bevis förelegat för anklagelserna. Dessutom bekräftade Reis Bastos att processens enda syfte varit att ”kriminalisera politisk aktivitet”. Enligt Lulas försvarsadvokat Cristiano Zanin visar domen att expresidenten är utsatt för politisk och juridisk förföljelse för att förhindra att han återkommer till makten.

Rousseff avsattes i en juridisk kupp 2016, och Lula da Silva släpptes ur fängelset den 8 november, där han hållits sedan april 2018 dömd i tre instanser för korruption och penningtvätt. Den processen är inte avslutad utan har överklagats till Högsta domstolen, vilket är sista instans. Processerna stoppade Lulas planer på att ställa upp på nytt i presidentvalet 2018.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV