Startsida - Nyheter

Maktsalongen lämnar Sveriges kvinnolobby

Maktsalongen har tidigare riktat kritik mot hur Sveriges kvinnolobby argumenterar kring transfrågor, men är inte en organisation som arbetar specifikt för transpersoners rättigheter. Inför årsmötet i helgen valde organisationen därför att använda sin medlemsmakt och nominera Signe Krantz, erfaren aktivist för transpersoners rättigheter som kandidat till styrelsen.

I ett Facebookinlägg beskriver Krantz hur hon först på sittande möte ges beskedet att valberedningen tagit reda på hennes juridiska kön och tolkar stadgarna för Sveriges kvinnolobby som att hon inte är valbar.

”Jag drog tillbaka kandidaturen för att organisationen definierar kvinna utifrån juridiskt kön och valberedningen och styrelsens ordförande ansåg mig icke valbar. Vilket var jobbigt och förnedrande att ha som samtal framför hela organisationen, att de implicit sade att de definierar mig som en man. Hoppas på dialog, förståelse och samarbete i svenska feminismen”, skriver Signe Krantz.

Enligt kvinnolobbyns stadgar ska styrelsen bestå av sju till elva kvinnor. Att det då är juridiskt kön som räknas är en tolkning av stadgarna som det enligt Signe Krantz inte gavs möjlighet att diskutera vare sig under årsmötet eller inför. Maktsalongens ordförande, Linn Svansbo, menar att det finns andra sätt att tolka stadgarna för den som är mån om transinkludering.

– Vår upplevelse är att det var en reaktion på att de fick en transkvinna nominerad, säger Svansbo.

Nu väljer Maktsalongen att avsluta medlemskapet i Sveriges kvinnolobby, och söka andra vägar till feministisk organsiering utifrån en intersektionell analys. Något som Clara Berglund, ordförande för Sveriges kvinnolobby, beklagar.

– Vi hoppas kunna ha ett fortsatt samarbete med både Maktsalongen och den kandidat de föreslog till styrelsen, om än i andra former, svarar hon i ett mejl till Feministiskt perspektiv.

cla

Kan du bekräfta att det var först på sittande årsmöte som besked lämnades till Signe Krantz att hon inte är valbar?

– Det är årsmötet som beslutar om vem som ska väljas in i styrelsen efter förslag från valberedningen. På årsmötet framkom att valberedningen, där Maktsalongen har ingått, har tagit reda på en kandidats juridiska kön utifrån att Sveriges kvinnolobbys stadgar säger att ledamöter i styrelsen ska vara kvinnor samt utifrån att vi i vårt arbete utgår kön som juridiskt kön.

– Hur detta kommunicerades med kandidaten i fråga har vi tyvärr ingen insyn i då valberedningen arbetar självständigt, men enligt vad som sades på mötet har man inte frågat om samtycke eller talat med henne om hennes juridiska kön i förväg, vilket vi beklagar djupt. Vi har den största respekt för det obehag som detta vållade och vi kommer att ta upp detta med den nya valberedningen för att se till att något liknande aldrig kan hända igen.

Vad gäller övriga styrelseledamöters och tidigare kandidaters juridiska kön finns ingen information. Även här hänvisar Clara Berglund till valberedningens självständighet:

– På årsmötet framkom att valberedningen har undersökt det juridiska könet på en av kandidaterna, med hänvisning till att Sveriges kvinnolobbys stadgar säger att ledamöter i styrelsen ska vara kvinnor samt utifrån att vår verksamhet utgår från juridiskt kön. Hur valberedningen har arbetat i övrigt och vilka frågor som ställts till andra kandidater har vi ingen insyn i.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV