Startsida - Nyheter

Twittrande spelade roll vid terrordådet på Drottninggatan

Efter terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017 spelade vanliga människors twittrande en viktig roll, för ökad säkerhet och minskad ryktesspridning. Det visar en ny studie av Minttu Tikka, forskare vid universitetet i Helsingfors, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nordicom review.

”Terrorattacken skakade Sverige och på Twitter öppnade tiotusentals människor, under hashtaggen #openstockholm, upp sina hem till de som behövde skydd”, konstaterar Nordicom, vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande. Och digital teknik har enligt studien förändrat vanliga människors kommunikativa roll i kriser och katastrofer. På plattformar som Twitter kan medborgarna organisera sig och aktivt delta i krisarbetet, inte bara bevittna det som sker.

– Vanliga människors krisrespons efter terrorattacken på Drottninggatan illustrerar medborgarnas aktiva roll i krissituationer. Genom att öppna upp sina hem på Twitter bidrog de till att öka säkerheten för allmänheten, och i förlängningen också till att öka hela samhällets motståndskraft, säger Minttu Tikka, som i sin studie bland annat analyserar innehållet i Twitterflödet runt hashtaggen #openstockholm. Majoriteten av tweetsen, 71 procent, erbjuder hjälp eller delar instruktioner och annan viktig information.

– Det verkar som att människors direkta krisrespons strävar efter att rationalisera händelsen, snarare än att till exempel uttrycka känslor. I fallet med terrorattacken på Drottninggatan bidrog detta till att organisera och styra upp, och på så sätt minskade till exempel ryktesspridningen i kaoset som följde, säger Minttu Tikka.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV