På Urfolkens dag, den 9 augusti i år, kommer kvarlevor från ett 25-tal individer återbördas till sin ursprungliga viloplats, Gammplatsen i Lycksele.
”Det blir den största repatrieringen i Sveriges historia och den uppmärksammas med en högtidlig ceremoni i Lycksele”, skriver Lycksele kommun i ett pressmeddelande.
Alla samer i områdena runt Umeälven, Vindelälven och till viss del även Ångermanälven, var under 1600- och 1700-talen skyldiga att begrava sina anhöriga på Lyckseles gamla begravningsplats. I samband med en arkeologisk utgrävning sommaren 1950–51 skickades mänskliga kvarlevor till Historiska museet i Stockholm för undersökning. Där blev de kvar till 2013 då Västerbottens museum i Umeå fick dem tillbaka. Processen för återbördande har pågått sedan dess i samarbete mellan Líksjuon Sámiensiäbrrie (Lycksele sameförening), Lycksele kommun, Svenska kyrkan, Sametinget och Västerbottens museum.
Förutom repatrieringen med tillhörande ceremoni inleds nu ett stort arbete för försoning genom att allmänheten informeras om det som hänt.
– Det handlar om alla människors lika värde och det finns än i dag frågetecken som behöver rätas ut. Under 2019 kommer både Lycksele kommun och Svenska kyrkan att anordna seminarium, samtalsrum, dialoger och genomföra utbildningsinsatser så att Lyckselebor och andra berörda kan bilda sig en egen uppfattning och bearbeta vad händelsen betytt för dem, säger Ingela Gotthardsson, Lyckseles kommunchef.
– Hur döda personer behandlas påverkar oss väldigt starkt. Att vara respektfull mot de döda är ett sätt att visa respekt för varandra och att människokroppen är okränkbar. Vi känner oss tillfreds med att dessa individer ska få återförenas med sina nära och kära, säger Mikael Jakobsson, ordförande Líksjuon Sámiensiäbrrie.