#metoo: Journalisten Sophia Huang Xueqin gripen i Kina

Journalisten Sophia Huang Xueqin har spelat en avgörande roll för #metoo-rörelsen i Kina. Nu sitter hon fängslad, och får inte ta emot besök från familj eller vänner. Enligt South China morning post anklagas hon för att ha varit ”grälsjuk” och ”provocerat fram problem”. Brottsrubriceringarna används enligt Committee to protect journalists (CPJ) ofta för att gripa dissidenter och sociala aktivister och kan ge fängelse i upp till fem år.

Enligt CPJ har det funnits tecken på att Huang Xueqin varit bevakad av kinesiska myndigheter. Hennes pass konfiskerades i augusti, efter en akademisk resa då hon under sex månader reste till USA, Hong Kong och Taiwan. Planen var att återvända till Hong Kong i september för att studera juridik, men hon tilläts inte lämna fastlandet.

Tidigare arbetade Sophia Huang Xueqin för statsmedier i Guangzhou. Hon blev en pionjär inom #metoo-rörelsen när hon 2017 berättade om egna erfarenheter av trakasserier i arbetslivet och inspirerade vittnesmål från fler kvinnor som utsatts. Rörelsen har enligt kvinnorättskämpar mötts av både stöd och motstånd i Kina, och även lett till avskedanden och disciplinåtgärder för ett flertal akademiker.

Huang Xueqin genomförde en enkät till kvinnor inom journalistiken i Kina för att undersöka utbredningen av sexuella trakasserier inom medierna. I sociala medier byggde hon en plattform för att samla vittnesmål och sprida information om sexuella trakasserier med hashtaggen #WoYeShi. Hon har även delat bilder från protesterna i Hong Kong, men trots den kinesiska regimens strikta censur av upproret är det enligt CPJ oklart om detta är kopplat till gripandet.

Internationella journalistfederationen skriver i ett uttalande att: ”Kina behöver modiga röster som Sophia Huan Xueqins. Hon har gett röst åt viktiga frågor som sexuella trakasserier i Kinas medier och gjorde helt enkelt sitt jobb när hon rapporterade om situationen i Hong Kong. IFJ uttrycker solidaritet med Sophia Huan Xueqin och de som har förföljts av myndigheter för att ha utövat sin yttrandefrihet.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV