100-tals butiksanställda medverkade i uppropet #obekvämarbetstid som publicerades i Handelsnytt den 10 januari 2018. Initiativtagarna har summerat det gångna året i en ny rapport som visar på ljusglimtar samtidigt som mycket återstår att göra. Maria Karlsson, en av rapportens huvudförfattare, anser att handelsföretagen varit alltför passiva.
– Vi har hört förvånansvärt lite från dem och från Svensk handel. Om till exempel Ica eller Ikea hade gått ut och sagt att nu utbildar vi alla för att motverka sexuella trakasserier så hade det hänt något. Det skulle ha blivit normskapande och sipprat nedåt. Vi tycker att Svensk handel borde engagera sig för att ta fram en sådan utbildning, säger hon till Handelsnytt och hoppas nu att rapporten ska bli ett verktyg för verklig förändring.
Till det positiva hör att handeln blivit mer medveten, att sexuella trakasserier blivit lättare att tala om, att facket tidigt visade sitt stöd och samordningen med andra metoo-upprop. Dessutom tillsatte regeringen en utredning om att kunder som begår sexuella trakasserier ska kunna nekas tillträde, som ska presenteras inom kort.
Maria Karlsson anser samtidigt att alltför stort fokus hamnat på ekonomiska frågor. Även om kunder står för merparten av trakasserierna betonar hon vikten av att inte fastna i en kategori:
– Problemen finns överallt.
Krav från uppropet #obekvämarbetstid:
-
Inför möjligheten att porta kunder. Lagförslaget som nu utreds måste även inkludera anställdas rätt till en arbetsplats fri från sexuella trakasserier.
-
Skriv in sexuella trakasserier och övergrepp som en parameter i Arbetsmiljöverkets föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö.
-
Se över lagstiftningen så att det blir svårare för arbetsgivare att kringgå ansvaret vad gäller sexuella trakasserier och övergrepp.
-
Utredningsskyldigheten för arbetsgivare ska utökas så att trakasserier utförda av kunder eller annan tredje man också omfattas.
-
Avskaffa allmän visstidsanställningar.
-
Utveckla utbildningen för säkerhetspersonal så att den innefattar kunskap kring sexuella trakasserier och övergrepp.
Källa: Handelsnytt