Nyheter

Michelle Bachelet fördömer repressionen och våldet i Bolivia

I ett uttalande på lördagen varnade Michelle Bachelet, FN:s högkommissarie för de mänskliga rättigheterna och tidigare president i Chile, för konsekvenserna av de senaste dagarnas repression i Chile. Hon uppmanade också myndigheterna att säkerställa efterlevnaden av internationella överenskommelser när det gäller våldsanvändande och demonstranternas rätt till liv och kroppslig integritet.

– Vi har rapporter om att minst 17 personer nu har dött i kontexten av protester, varav 14 de senaste sex dagarna. Medan tidigare dödsfall främst var resultatet av våldsamma konfrontationer mellan rivaliserande demonstranter verkar de senare vara resultatet av onödigt eller oproportionerlig våldsanvändning av polis och militär, säger Bachelet, som också påpekar att utvecklingen är extremt farlig då den sannolikt kommer att förvärra situationen avsevärt.

– Landet är delat och människor på båda sidor av den politiska skiljelinjen är väldigt arga. I en sådan situation kommer myndigheternas repressiva agerande helt enkelt elda på den ilskan ytterligare och sannolikt äventyra alla möjligheter till dialog.

Förutom att människor dödats och skadats har över 600 personer har gripits sedan den 21 oktober, flera av dem under de senaste dagarna. Michelle Bachelet uppmanar Bolivias myndigheter att säkerställa transparent statistik, oberoende utredningar och möjlighet att utkräva ansvar, samt att avstå från att kalla in militär, även under protester:

– Alla sektorer har rätt att göra sina röster hörda, det är grunden för demokrati.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV