Minoritetsstress försvårar vid förlossningrädsla

Förlossningsrädda lesbiska, bisexuella och transpersoner är extra utsatta inom vården. Minoritetsstress blir ett hinder för det förtroende som krävs mellan vårdpersonal och patient för att förlossningsrädslan ska kunna bearbetas. Det visar en ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Midwifery av forskarna Anna Malmquist och Katri Nieminen vid Linköpings universitet.

Studien har undersökt hur 17 personer som är lesbiska, bisexuella eller transpersoner med förlossningsrädsla upplever graviditet, förlossning och vård. De intervjuade har både positiva och negativa upplevelser av mödra- och förlossningsvården.

– Den här studien visar att förlossningsrädslan ser likadan ut oavsett sexualitet. Det som skiljer sig åt är att lesbiska, bisexuella och transpersoner utöver förlossningsrädslan fruktar att bli ifrågasatta eller kränkta på grund av sin identitet. Det finns alltså en extra dimension i deras rädsla, säger Anna Malmquist.

Den fruktan kallas minoritetsstress och för att underlätta för gruppen krävs utbildning så att vårdpersonal känner till vad det innebär, enligt Malmquist:

– Det räcker inte med att personer inom vården anser sig ha ”ett öppet sinne” för att möta den här gruppen. Det är kunskap som behövs. De här patienterna har det redan väldigt jobbigt med sin förlossningsrädsla. De ska inte behöva utbilda sin barnmorska också.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV