Montgomery hyllar Rosa Parks med bronsstaty

Under hösten valde invånarna i Montgomery, Alabama, sin första svarta borgmästare genom tiderna. På söndagen, exakt 64 år efter Rosa Parks berömda protestaktion, var Steven Reed med och avtäckte en staty av medborgarrättspionjären, bara ett par meter från den plats där hon den 1 december 1955 klev på bussen och senare greps för att ha brutit mot den rasistiska lagstiftningen genom att vägra lämna sitt säte till en vit passagerare.

Aktionen blev startskottet för bussbojkotten i Montgomery, som ledde till att kollektivtrafiken i staden avsegregerades och spelade en central roll medborgarrättskampen på nationell nivå. Nu hyllas Rosa Parks med en staty i brons och naturlig storlek. Borgmästaren Steven Reed betonade stundens stora betydelse och de framsteg som gjorts i staden:

– Detta framsteg, tillsammans med gryningen av en ny era av försoning och förnyelse, understryker Montgomerys ställning som födelseplats för medborgerliga rättigheter och ett ljus för världen.

Rosa Park dog 2005. Hon var då 92 år. Flera evenemang arrangerades runt om i staden under den gångna helgen för att hedra hennes minne.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV