Pride-deltagare misshandlades av vakter i Birmingham

När största pride-paraden sedan starten för 22 år sedan i Birmingham avslutades krävdes pass i form av inträdesarmband för att vistas inne på pride-området. Då misshandlades Ferhan Khan, muslim och en av paradledarna, av sex säkerhetsvakter som sedan kastade ut honom från området, rapporterar I am birmingham med bilder och videoklipp. Eftersom Khan såg sig som inbjuden gäst, hade han inte köp något inträdespass. Trots hans försök att förklara detta blev situationen snabbt våldsamt.

Senare uppgav Khan att vakterna vägrade lyssna på hans förklaringar.

– Jag bad dem att lita på vad jag säger, att det var legitimt att jag vistades där och att jag var en av de frontfigurerna i paraden. Jag försökte visa videoklipp som jag hade tagit, men de var inte intresserade.

Khan lämnade inte området omedelbart som vakten begärde, och snart kallade denne på förstärkning. Khans förklaring är att han inte trodde att han gjort något fel och att han var direkt inbjuden av pride-arrangören Lawrence Barton.

– Jag bad dem att lämna mig i fred, jag var inte berusad eller nåt, och jag kände mig väldigt trött eftersom det är ramadan och jag fastar. Jag hade varken druckit eller ätit, men de ville inte lämna mig i fred och till slut tog vakten och slängde mig på marken och sedan kom fler vakter...

Att bli misshandlad av vita heterosexuella män är något Ferhan Khan upplevt tidigare, fast inte på pride. Detta är något han delar med många homosexuella män. Delvis förklarar han händelsen med kommersialiseringen av pride, en trend som gjort pride likt vilket företagsevenemang som helst, och där organisationer som inte ens bryr sig om hbtq-frågan får möjlighet att ”pinkwasha” sin delaktighet i brotten mot mänskliga rättigheter.

Till Pink news säger några av arrangörerna att Khan inte riktigt var inbjuden av Pride att leda paraden, och att Khan gett motsägelsefulla kommentarer om han inte köpte inträdespass. Ingen av de som talar med Pink news försöker dock att rättfärdiga hur Ferhan Khan behandlades.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV