Nominera förkämpe för barns rättigheter

Rädda barnens ungdomsförbund välkomnar nomineringar inför korandet av årets barnrättskämpe, en utmärkelse som instiftades 2016 till Rädda barnen-grundaren Eglantyne Jebbs ära.

Just i år har det gått 100 år sedan Rädda barnen grundades och syftet med priset är att uppmärksamma vuxna och barn, både enskilda och grupper, som verkar i Eglantyne Jebbs anda.

– Vi vill framför allt uppmärksamma barn som kämpar för sin rätt att ha makt över sina egna liv, vi är en organisation av och för barnrättsaktivister. Men vi vet att det finns bra vuxna som allierar sig med vår kamp och därför kan de också få pris, säger Vendela Carlfjord, förbundsordförande i Rädda barnens ungdomsförbund, i ett pressmeddelande.

Förbundet konstaterar att en hel del hänt sedan Rädda barnen bildades, att aga förbjudits i flera länder, att allt fler barn får gå i skolan samt att Sverige beslutat att göra barnkonventionen till lag.

– Även om barnkonventionen blir lag kommer vi fortsätta att jobba för att lagen ska få effekt och framför allt att fler barn ska känna till sina rättigheter, säger Vendela Carlfjord.

Sista dagen att nominera är 1 oktober 2019 och i november tillkännages pristagarna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV