Startsida - Nyheter

Ny antologi utmanar stereotypa sexskildringar

RFSU Malmö har under tre år samlat noveller och dikter från en skrivarcirkel med normkritisk erotik för unga. Nu har skildringarna släppts i antologin [sek:s]. Syftet är att utmana bilden av vad sex är och kan vara, stereotypa roller och relationer.

– Vi kan tänka på sexualitet som en palett med färger. Normer, förutfattade meningar och de lättillgängliga sexskildringarna i kulturen ger oss kanske tre eller fyra färger, och då tror vi att det är alla färger vi har tillgång till, förklarar sexolog Camilla Larsson Palm som varit en av skrivarcirkelledarna. Men vi hoppas att med tillgång till normkritiska skildringar av sex och sexualitet kan läsaren upptäcka fler färger och nyanser, och hitta de färgskalor en tycker bäst om.

Till skillnad från mycket av den erotik som ges ut skriver de flesta författarna under eget namn, och listan på medverkande står i omvänd bokstavsordning – för att bryta mot gängse normer, konstaterar RFSU Malmö i ett pressmeddelande.

– RFSU strävar efter allas frihet att vara, välja och njuta. Det är rättigheter vi alla har, oberoende av vem vi är, vår könsidentitet, sexuell läggning eller preferenser. Därför är det jätteroligt att vi nu kan ge ut en bok och erbjuda erotik skriven med ett normkritiskt perspektiv, säger Lila Johansson, del-ordförande i RFSU Malmö.

RFSU Malmö strävar efter att boken ska finnas tillgänglig på bibliotek runt om i landet, lättillgänglig för unga läsare. Initiativtagaren Malin Beckman arbetar med att skapa ett underlag för den som vill driva en sådan skrivarcirkel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV