Prostitutionsforskaren Annelie de Cabo y Moreda visar i sin doktorsavhandling från Göteborgs universitet att det finns en tystnadskultur kring vad hon kallar manlig sexhandel. Hon drar också slutsatsen att denna form av sexhandel får lite utrymme inom socialt och polisiärt arbete, till skillnad från heterosexuell sexhandel.
− Manlig sexhandel framställs som en del av gaykulturen, något som ingen riktigt gör anspråk på. Därför väcker den heller inga särskilda känslor av upprördhet eller engagemang i samhället, säger Annelie de Cabo y Moreda i ett pressmeddelande.
Avhandlingen bygger på studier av hur manlig sexhandel uppmärksammas i statliga utredningar och andra myndighetspublikationer, intervjuer och opinionsbildande skrifter under 70 år, från 1944, då homosexuella handlingar avkriminaliserades, till 2016. de Cabo y Moreda och också gjort gruppintervjuer med professionella inom socialtjänst och polisväsendet som visade på en tystnadskultur kring sexhandeln med mäns kroppar.
− Om vi fortsätter att ensidigt hävda att sexhandel handlar om mäns våld mot kvinnor riskerar vi att utesluta grupper som också kan vara i behov av information, stöd och skadereducerande insatser i samband med sexförsäljning, menar Annelie de Cabo Y Moreda.