Ny dom kan stärka elevers rätt till särskilt stöd i skolan

När skolor inte sätter in särskilt stöd i tid är det diskriminering och den drabbade eleven har rätt till diskrimineringsersättning, slår Malmö tingsrätt fast i en ny dom. Om en elev har svårigheter att nå skolans kunskapskrav ger skollagen rätt till det som kallas för särskilt stöd.

– Det här är en historisk dom då det är första gången rätten att få stöd i tid prövas. Flertalet av de skolärenden vi får in rör just den pedagogiska tillgängligheten och att elever får gå alltför lång tid utan stöd, eller inte får stöd alls, säger Karin Henrikz, jurist på Malmö mot diskriminering, i ett pressmeddelande.

Skolinspektionen hade i det aktuella fallet kritiserat att skolan tagit för lång tid både att utreda elevens behov och att sätta in nödvändiga åtgärder. Enligt Disa Nordling, också jurist på Malmö mot diskriminering, är fallet viktigt av två skäl:

– För den enskilda eleven är konsekvenserna av att inte få stöd stora och de riskerar att bli livslånga. Domen är viktig är av två anledningar, dels för att den erkänner den kränkning som det utgör att inte få det stöd man behöver. Dels för att den ger en signal till skolor och kommuner att det kan komma att bli kostsamt att inte leva upp till lagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV