Ett frontalangrepp på hennes långa kamp för rättvisa, kallar yttrandefrihetsorganisationen Artikel 19 det inbrott i helgen, då Lydia Cacho bestals på arbetsverktyg och information som rör övergrepp mot barn.
Två ännu okända personer gjorde på söndagen inbrott hos författaren, journalisten och människorättsförsvararen Lydia Cacho Ribeiro, rapporterar den feministiska nyhetsbyrån Cimac. Förövarna stal arbetsredskap och journalistiskt material. Dessutom dödade de en hund som vaktade huset i delstaten Quintana Roo, och förgiftade en annan.
Yttrandefrihetsorganisationen Artikel 19 slår fast att det rör sig om en hämndaktion för Cacho Ribeiros långa kamp för rättvisa, och för att ansvar ska utkrävas av de som misstänks ha beordrat kidnappningen och tortyren av henne 2005. Lydia Cacho skildrade vad hon utsatts för, som följd av att hon avslöjat ett pedofilnätverk med kopplingar till högt uppsatta personer i samhället, i boken Jag låter mig inte skrämmas.
I april i år utfärdade lokal domstol i Quintana Roo en arresteringsorder mot Mario Marín Torres, borgmästare i Puebla dit hon fördes vid kidnappningen, och företagaren Kamel Nacif Borge. Marín Torres befinner sig på flykt.
Enligt Artikel 19 skar inbrottstjuvarna av kablarna till husets övervakningskameror och inaktiverade larmet, innan de bröt sig in hemma hos Lydia Cacho Ribeiro vid 18.30-tiden på söndagen. De kom över en ljudinspelare, en bärbar dator och tre kameror, samt journalistiskt material i form flera minneskort och tio hårddiskar som ska innehålla information av stort allmänintresse som rör övergrepp mot barn.
Samtidigt stökade de till i hennes sovrum, krossade saker som familjefoton och klippte sönder underkläder. Ett tydligt och hotfullt skrämselbudskap, som upprepar mönstret från 2005, menar Artikel 19. Lyckligtvis var Lydia Cacho Ribeiro inte hemma vid tidpunkten inbrottet och förvarar säkerhetskopior av materialet som stals utanför Mexiko.
För fem månader sedan bad den mexikanska staten offentligt om ursäkt för det Lydica Cacho Ribeiro utsatts för, lovade att skydda henne och garanterade att något liknande inte skulle ske igen. Artikel 19 kräver nu att inrikesministeriet och riksåklagaren lever upp till sina löften och ser till att de ansvariga för inbrottet ställs till svars.
Själv kommenterar hon inbrottet med ett Twitter-inlägg:
”Hur mycket de än försöker kommer jag inte sluta granska. Rädslan kommer inte att kolonisera min själ. Jag är journalist, jag är feminist och försvarare av #mänskligarättigheter makten medför socialt ansvar. Till de som hotar mig säger jag: #härgeringenupp #rättvisa #barnenfrämst”