Prenumerera

Logga in

Ny metod ska förhindra återfall vid våld i nära relationer

Kriminalvården har på regeringens uppdrag tagit fram ett nytt behandlingsprogram för att förhindra att den som dömts för våld i nära relation återfaller i brott. David Ivarsson, en av de ansvariga för arbetet med nya behandlingsmetoden Predov, konstaterar i en intervju med TV4 att forskningsläget är oklart, liksom vad som funkar för målgruppen.

– Därför behöver vi ta fram nya insatser, vi behöver hela tiden jobba med utveckling, och det vi hoppas på nu är att vi tagit fram en metod som är mer skräddarsydd utifrån de behov man har. Målgruppen är väldigt spretig. Anledningen till att man använder våld kan vara väldigt olika. Tidigare, traditionell behandling har varit för enkelspårig. Man har fokuserat på en förklaring till varför våldet uppstått, säger han.

Den nya metoden är enligt Ivarsson mer individanpassad och utgår från våldets orsak och vad det fyller för funktion för förövaren. Riskfaktorer för återfall kan vara svartsjuka, svårigheter att hantera ilska, bruk av alkohol och narkotika.

– Sedan handlar det också om attityder till våld. Antingen att man förminskar våldet, eller att man tycker att våldet är en okej lösning vid relationsproblem. De attityderna måste man förändra, säger David Ivarsson.

Den utredning som regeringsuppdraget bygger på – Att bryta ett våldsamt beteende visar att det inte har så stor betydelse för effekten om våldsutövaren döms att delta eller deltar frivilligt.

Ett 100-tal män och kvinnor som dömts för de utsatt sin partner, barn, förälder eller syskon för våld ska nu ingå i en pilotstudie så att metoden kan utvärderas. Förhoppningen är att programmet ska ackrediteras och ingå i Kriminalvårdens ordinarie programutbud från och med nästa sommar.

– Det vi vet är att många av våra klienter längtar efter andra typer av relationer, en annan typ av lugn och stabilitet, vill ha andra saker, men de saknar färdigheterna för att ta sig dit. Och det är det vi kan erbjuda i våra behandlingar. Vi jobbar därför både med att hjälpa klienterna att hitta riktning i livet, en värderad riktning, vem vill jag vara i nära relationer, och samtidigt få strategier för att våldet aldrig sak uppstå igen, säger David Ivarssson till TV4.

Inom ramen för uppdraget ska Kriminalvården även utreda sina möjligheter att bedriva återfallsförebyggande arbete för personer dömda för hedersrelaterade brott. Uppdraget ska delredovisas senast 31 mars 2020 och slutredovisas senast 31 mars 2021.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV