Danderyd, Sigtuna och Staffanstorp lägger ner kommunal hemtjänst, Nordanstig delar av den och Sveriges kommuner och landsting (SKL) att fler kommuner kommer att följa efter, rapporterar Kommunalarbetaren.
Utvecklingen inleddes 2007 när Nacka kommun lade ner den kommunala hemtjänsten. Sedan dess har Täby och Upplands Väsby gjort detsamma, och delvis även Österåker. Privatiseringsvågen pågår främst i kommuner med stor andel höginkomsttagare men motiveras med ekonomiska skäl, då hemtjänsten går med underskott. Danderyd bedömer att de inte kan få hemtjänstbudgeten i balans. Samtidigt räknar de, liksom andra kommuner, med att privat företag ska få ihop ekonomin.
Enligt Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorg på SKL, beror det på planeringen, och att de privata företagens sätt att jobba med schemaläggning och styra arbetet ”med relativt små medel kan göra stora skillnader”.
Susanne Lindoff Dahlqvist, ordförande i Kommunals sektion Nordost, menar däremot att hemtjänsten är underfinansierad och helt enkelt behöver mer pengar:
– Det är en fullständig katastrof. Man borde förstå att pengen inte räcker till att utföra hemtjänsten. Det är kvaliteten som får stryka på foten. Eftersom priset för driften är så låg måste företagen vända ut och in på allt för att kunna göra vinst.
Kommunalarbetaren konstaterar att många hemtjänstföretag konkurrerar med dåliga arbetsvillkor, saknar kollektivavtal, och att personalen till exempel inte får betalt för restid mellan brukarna. Dessutom förekommer fusk och kriminalitet, vilket gör det svårt för kommuner och seriösa företag att konkurrera på marknaden. Greger Bengtsson på SKL bekräftar att problem förekommit, men säger till Kommunalarbetaren att den nya tillståndsplikten som infördes vid årsskiftet borde få bort de oseriösa aktörerna.
Anna Savolainen, ordförande för Kommunals sektion i Nordanstig, säger att fackförbundet inte är emot privata hemtjänstföretag men att kunden bör kunna välja även kommunen som utförare. I de privata hemtjänstföretag som etablerat sig i Nordanstig, är lönerna lägre än kommunens, vilket enligt Savolainen kan vara en av orsakerna till att de kan hålla kostnaderna nere.