Prenumerera

Logga in

Nyheter

Ny tidning om arbetsmiljö med facklig avsändare på gång

Januari var en svart månad vad gäller dödsfall i arbetsplatsolyckor, och enligt SCB:s senaste demografianalys sjunker den förväntade livslängden bland kvinnor med låg utbildning. Nu startar den fackliga tidningen Dagens arbete en ny tidning om arbetsmiljö, riktad till skyddsombud och förtroendevalda i samtliga LO-förbund, inte bara industriförbunden.

Första numret av Dagens arbetsmiljö är planerat att utkomma i september inom ramen för ett projekt som pågår året ut. Faller det väl ut ska tidningen fortsätta att publiceras fyra gånger per år – på papper.

Till skillnad från Dagens arbete, som är en medlemstidning för fackförbunden IF Metall, GS och Pappers ska Dagens arbetsmiljö ha en kommersiell bärkraft och finansieras genom prenumerationer och annonsintäkter. Och chefredaktör Helle Klein tror på pappersformatet som handfast verktyg för det dagliga arbetsmiljöarbetet med lång livslängd.

Feministiskt perspektiv ställde fyra frågor till Klein:

Varför nu?

– För att arbetsmiljöfrågan och skyddsombudens ställning är så viktig. Det dör en människa i veckan på jobbet och rapporter om den ökande psykosociala ohälsan duggar tätt. Dagens arbete har länge skrivit om dessa frågor och på senare år gjort särskilda tematidningar som vänt sig till förtroendevalda. Nu vill vi ta ett ytterligare steg och göra en särskild tidning till skyddsombuden. Vi tror också att nya intäkter skapas med hjälp av bra och offensiva journalistiska satsningar.

Dagens arbetsmiljö kommer att vända sig skyddsombud i alla LO-förbund, inte bara industrin. Ges arbetsmiljöfrågorna för lite utrymme i de förbundsspecifika tidningarna?

– Det ser väldigt olika ut bland tidningarna men Dagens arbetsmiljö vänder sig just till skyddsombuden och de förtroendevalda det gör inte medlemstidningarna. Jag hoppas och tror att alla fackförbundstidningar bevakar arbetsmiljöfrågor ur sina läsares (medlemmars) perspektiv. Med vår nya tidning gör vi det nu ur skyddsombudens perspektiv.

Läsaren ska erbjudas både verktyg för arbetsmiljöarbetet och avslöjanden, kan du säga något om balansen däremellan?

– Nja det är just mixen av bra granskningar som är ett signum för DA:s journalistik och bra nyttomaterial som kan ge inspiration och kunskaper till skyddsombuden.

Finns det några feministiska bevekelsegrunder för satsningen?

– En synnerligen angelägen arbetsmiljöfråga är ojämställdhet och sexism på arbetsplatserna. Metoo-upproret hade lite för lite arbetsplatsvinkel, men det är i arbetslivet det verkliga sexistiska förtrycket finns, inte minst bland LO-grupperna. Vi vet också att skyddsombud har en utsatt roll och där det kan finnas en extra utsatthet för kvinnliga skyddsombud som får känna på både arbetsgivares påtryckningar och arbetskamraters…

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV