Startsida - Nyheter

Nya protester för strejkrätten

Under två dagar, 10-11 maj, organiserar Nätverket strike back nya protester för strejkrätten. På fredagen planeras stridsåtgärder på arbetsplatser på olika håll i landet, och lördagen den 11 maj en stor demonstration och aktionsdag i Stockholm. Målet är att bli fler än vid manifestationen den 25 augusti 2018, då över två tusen personer samlades.

Bland talarna finns ett tiotal fackligt förtroendevalda inom LO, TCO och fristående fack samt arbetsrättsexperter, strejkforskare och kulturpersonligheter. En av dem är Emma Wennerholm från Kommunal, som sitter i sektionsstyrelsen i Höganäs och har gjort följande uttalande angående inskränkt strejkrätt:

”Vi behöver i dag snarare stärka än försvaga arbetstagarnas position på arbetsmarknaden. Inte angripa en grundläggande rättighet för ett fritt och välorganiserat arbetsliv. Att begränsa strejkrätten och därmed ytterligare försvaga fackets och arbetstagarnas position på den svenska arbetsmarknaden är inte rätt väg att gå för ett samhälle där ojämlikheten ökat i decennier.”

Nätverket strike back menar att den senaste versionen av förslaget om inskränkt strejkrätt har tagits genom en hemlig överenskommelse mellan LO-ledningen och Svenskt näringsliv, och att den strider mot kongressbeslut som tagits av flera LO-förbund där röster nu höjs för politisk strejk.

– Strejkrättsförslaget är antifackligt, ett direkt beställningsjobb från Svenskt näringsliv. Inuti LO finns det enorm kritik mot detta, men ledningen har tvingat medlemmarna till tystnad. Därför måste vi handla nu och protestera på våra arbetsplatser och i Stockholm, säger Emil Boss från Nätverket strike back i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV