Ökad risk för dumpning av löner och anställningsvillkor

I och med att rätten att vidta fackliga stridsåtgärder inskränktes i Sverige den 1 augusti, ökar risken för dumpning av löner och anställningsvillkor markant. Det menar juristen Rasmus Hästbacka, som i ett debattinlägg i Arbetaren beskriver olika scenarier där arbetsgivare, i skydd av den nya lagstiftningen, kan ägna sig åt så kallad avtalshoppning för att välja billiga kollektivavtal framför dyra.

Hästbacka menar att det räcker att några få arbetsgivare börjar avtalshoppa, eller hota med att göra det, för att rubba spelreglerna.

”De svenska fackföreningarna blir förmodligen tvungna att uppvisa en ny innovationskraft, för att stoppa en förslumning av arbetsmarknaden”, skriver han.

Det var efter en överenskommelse mellan Svenskt näringsliv och de tre fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco, trots enskilda medlemsförbunds protester, som regeringen gick fram med den nya lagstiftningen. Rasmus Hästbacka konstaterar att Svenskt näringsliv nu vill se ytterligare begränsningar, samt har stöd för det av samtliga borgerliga partier och SD.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV