Nyheter

Pappa att hyra

I Japan är ensamma mammor inte väl sedda. Barn förväntas ha en mamma och en pappa, som ska vara med till exempel när de börjar skolan. Det är vanligt att barn till ensamstående mödrar trakasseras. Utifrån behov som dessa driver Yuici Ishii sedan ett par år firman Family romance, där han agerar ställföreträdande pappa åt så många som 32 barn. Avlönad av mammorna spelar han idealpappa för en kväll eller en weekend.

Det innebär att han antar ett 20-tal olika identiteter till ett pris av 200 euros för fyra timmar eller 800 euros för ett helt veckoslut. Då är han en omtänksam eller strikt pappa beroende på om barnen ska gå på bio eller göra sina läxor. För att inte bli igenkänd av sina måna barn byter han utseende: bär glasögon ibland, är välrakad eller har skäggstubb, kostym och slips eller jeans och t-shirt och så vidare.

Family romance erbjuder också vänner att hyra till bröllop eller begravningar, fästmän/fästmör att presentera för föräldrar, som vill se sina barn förlovade och helst gifta och så vidare. Företaget har för närvarande kontrakt mer än 2 000 aktörer som kan erbjuda tjänsten som ställföreträdande pappa åt cirka 400 familjer.

Yuichi Ishii har försörjt sig på detta sätt i nästan 15 år. Företaget startade han 2009. Ibland tar även barn kontakt och vill ha en tillfällig pappa. Så var det när en gymnasist förlorat sin far men inte vill berätta om det i skolan. Då agerade Ishii pappa vid föräldramöten och var med på skolavslutningar och så vidare.

Kontakten med de faderlösa familjerna kan vara både kort- och långvariga. Han följde ill exempel en flicka på 10 år ända tills hon slutade skolan. Men allt är inte en dans på rosor. En gång när han spelade den snälle pappan i en familj dök den biologiska pappan upp, starkt berusad, och anklagade Yuichi för att ha stulit hans barn. Mamman lyckades få iväg sin före detta man och det slutade med att barnen bad sin mamma om att får fortsätta kontakten med Yuichi Ishii.

Nu har den kände regissören Werner Herzog gjort en film om Yuichi Ishii och hans verksamhet, som visats på festivalen i Cannes. Vad händer om några av barnen får se denna film? Ishii är inte orolig: ”Jag kommer att förklara för dem att jag spelar en roll och att jag är mitt verkliga jag när jag är med dem med det namn som de känner till!”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV