Polisens prostitutionsgrupp i Stockholm är nedlagd

Det är Aftonbladets granskande program 200 sekunder som på onsdagen kunde avslöja att prostitutionsgruppen, som uteslutande arbetat mot sexköpare, efter en tid av nedskärningar lagts ner helt.

– Det är oerhört frustrerande när vi ringer till polisen och inte får något svar, säger Pernilla Johansson på Scandic hotels till 200 sekunder.

Polisledningens direktiv är tydliga, konstaterar Aftonbladet, och säger att sexköpen prioriteras för att förebygga människohandel och koppleri. Enligt Jan Evensson, chef för utredningsenheten i Stockholm, ska prostitutionsgruppens arbete klaras av inom den nya människohandelssektion som finns sedan 16 september och skapades i samband med den omorganisation som pågår inom Polisen.

– Vi har en nystartad sektion där vi har en ambitionshöjning kring att jobba mot människohandel. Sedan har vi valt att inte ha det i en speciell grupp. Är det så att vi har en nedgång ska vi tillbaka i gammalt gott slag, vi kommer inte ge upp den uppsökande verksamheten kring köp av sexuella tjänster, säger han till 200 sekunder att det uppsökande arbetet mot prostitution ska fortsätta.

Men för närvarande arbetar ingen kontinuerligt och uppsökande mot prostitution i Stockholm, enligt 200 sekunders källor.

I en stor intervju med Aftonbladet beklagar Kajsa Wahlberg, polisens nationella rapportör för människohandel, nedläggningen:

– Det är väldigt tråkigt att den läggs ner. Sverige ska vara en så oattraktiv marknad som möjligt för människohandlare och hallickar. Om det inte finns någon risk för sexköpare att åka fast så blir vi ju en attraktiv marknad. Det finns en stor risk att människohandel och koppleri kommer öka.

Enligt Wahlberg är det kontinuerliga uppsökande arbetet som prostitutionsgruppen bedrivit ovärderligt.

– Det har varit en otroligt viktig temperaturmätare som gjort att vi snabbare kunnat sätta in rätt insatser. Är vi inte ute hela tiden hamnar vi på efterkälken, säger hon och syftar inte bara på sexköpsbrotten:

– I majoriteten av fallen köper sexköparna en utländsk kvinna och då vet vi att hon är offer för människohandel eller föremål för koppleri. Det gäller att se kopplingen mellan sexköp, koppleri och människohandel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV