Nyheter

Politiska markeringar på Nordiska rådets prisgala

”I Danmark är rasismen både kulturellt betingad och juridisk, i Danmark har vi statsrasism. Men jag talar också till de andra nordiska ministrarna. Också i era länder placeras flyktingar och migranter i slutna fängelser eller avsides placerade läger. Följaktligen blir de nedbrutna och sjuka, några försöker ta sina liv.”

Nordiska rådets litteraturpristagare, den danska författaren Jonas Eika Rasmussens påminde i sitt tacktal om de nordiska ländernas hyckleri och bristande solidaritet när han tog emot priset på 350 000 kronor för sin diktsamling Efter solen:

”Särskilt i de situationer där det är vi som är de privilegierade krävs det en uppmärksamhet på det förtryck och den kamp som många års nyliberal och nationalistisk politik har försökt göra oss blinda och döva för. Om vi har pengar och resurser till övers så krävs det att vi omfördelar dem solidariskt.”

Talet på prisgalan har fått stor spridning i sociala medier och har publicerats i sin helhet av Aftonbladet.

Greta Thunberg utsågs till årets miljöpristagare men valde att inte ta emot det. I ett uttalande på Instagram skriver hon att miljörörelsen inte behöver några fler priser utan politiker och makthavare som agerar utifrån den bästa tillgängliga vetenskapen:

”De nordiska länderna har ett gott rykte runtom i världen när det gäller klimat- och miljfrågor. Det är ingen brist på skryt om detta. Det är ingen brist på vackra ord. Men när det gäller våra faktiska utsläpp och vårt ekologiska fotavtryck per capita – om vi inkluderar vår konsumtion, vår import så väl som flyg och fartyg – då är det en helt annat sak.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV