Pride-firare i Istanbul kränktes och greps av polis

Söndagen den 30 juni var det återigen dags för det årliga Pride-firandet i Istanbul. Men Pride-deltagarna attackerades av polis med gummikulor och tårgas, och ett flertal personer greps, enligt Amnesty Internationals utsända som fick besked om att personer i ”olämplig klädsel skulle frihetsberövas”.

Enligt Amnesty Internationals utsända begick polisens brutala kränkningar av såväl yttrande- som demonstrationsfriheten och av rätten till icke-diskriminering.

— En helt och hållet fredlig Istanbul Pride har återigen drabbats av ett chockerande och omotiverat övervåld från polis som attackerade Pride-deltagarna. Det hänsynslösa bruket av tårgas och plastkulor i det här sammanhanget är helt oacceptabelt och förvärrar ytterligare det olagliga förbud som hbtqi-personer och deras allierade utsatts för i Turkiet, säger Milena Buyum, Amnesty Internationals Turkiet-researcher.

Pride-firandet i Istanbul har sedan början av 2000-talet varit det största i regionen, med tiotusentals demonstranter som med flaggor och iklädda regnbågsfärgade kläder firat rätten att vara de de är. Men efter att undantagstillståndet som följde kuppförsöket i Turkiet 2015 infördes förbjöds Istanbul Pride, på olagliga grunder och i strid mot Europakonventionen. De som trots förbudet försökt fira Pride har brutalt slagits ner. I år var första gången Pride skulle äga rum efter att undantagstillståndet lyfts, skriver Amnesty.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV