Den iranska regimens utrikesminister Mohammed Javad Zarif besökte Sverige under sin rundresa i Norden för att diskutera den kärntekniska överenskommelsen. Under onsdagen, 21 augusti, deltog Zarif i ett möte på fredsforskningsinstitutet Sipri i Solna. Exiliranier protesterade utanför.
På det informella mötet hos Sipri ställdes frågor till Mohammed Javad Zarif från medier och politiker gällande brotten mot mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter, hbtq-personers utsatthet och avrättningar och den dödshotade svensk-iranska Ahmadreza Djalali. Även en rad frågor kopplade till mötets rubrik, Internationell rätt och unilateralism, och den kärntekniska överenskommelsen, som USA:s president Donald Trump dragit sig ur, diskuterades. Javad Zarif svarade på samtliga frågor gällande brott mot mänskliga rättigheter genom att bortförklara och nonchalera frågorna, skylla på ”the rule of law”, rättssäkerhet, vilket enligt honom gäller i alla länder, samt lova bättring när det gäller ”bristerna” i respekt för mänskliga rättigheter.
Utanför protesterade exiliranier, de flesta medelålders svensk-iranier som flydde regimen i Iran under 80- och 90-talen, många av dem själva före detta politiska fångar eller anhöriga till avrättade politiska fångar, män och kvinnor som sympatiserar med olika oppositionella vänstergrupper samt anhängare av Folkets mujahedin. En mindre grupp unga iranier som kämpar för djurens rätt och försvarar miljörättsaktivisterna i Iran fanns på plats med sina plakat och krav.
– Allt verkade gå i ordnade former och de som protesterade uttryckte sig med slagord och plakat. Efter att Zarifs bil lämnat området startades ett tumult som ledde till onödigt övervåld från vakter och kravallpolisen som snabbt kallades till platsen, berättar Said Afshar från persisktalande lokalradion Hambastegi/Solidaritet, som bevakade protesten.
Vid 15-tiden meddelade polisen att tre personer hade omhändertagits för ordningsstörande och 62 personer avlägsnats från platsen. Tre personer fördes till sjukhus med ambulans.
Bilder på de häktade miljörättsaktivisterna i Iran som hungerstrejkar.
Med bild på den legendariska fängslade arbetarrättsaktivisten Sepideh Gholian.
Bilder: Said Afshar/Radio Hambastegi, Solidaritet