Nyheter

Rasha Mkahel vägrades kejsarsnitt – dog av komplikationer

Rasha Mkahel avled en vecka efter förlossningen på Örebro sjukhus. Hon blev 33 år. Maken Kahlil Antar har anmält sjukhuset till Inspektionen för vård och omsorg. Antar flydde till Sverige för fyra år sedan och arbetar som svetsare. Efter två år kom Rasha Mkahel och dottern Zilal efter och familjen kunde återförenas.

Mkahels första förlossning i Syrien var svår. Livmoderhalsen öppnades inte och hon förlöstes med kejsarsnitt. Enligt läkarna var det uteslutet att hon någonsin skulle kunna föda vaginalt.

– Varje gång vi var på kontroll sa vi till barnmorskorna att vi ville ha kejsarsnitt. Men de svarade hela tiden att vi skulle testa att föda på vanligt sätt först. Vi sa att det inte skulle gå, men det kändes som att de inte lyssnade på oss, berättar Khalil Antar för Aftonbladet.

Det nyfödda barnet mår bra och är hemma med sin pappa och storasyster Zilal i Askersund. Khalil Antar mår inte bra och får nu stöd och hjälp av släktingar och vänner, rapporterar SVT Nyheter Örebro.

Universitetssjukhuset har startat en internutredning som ska vara klar i början av nästa vecka, då ärendet också kommer lex Maria-anmälas, enligt René Bangshöj, chefläkare på Kvinnokliniken i Örebro.

Att kvinnor dör i sviterna av en förlossning är ovanligt i Sverige. Enligt överläkare Annika Esscher dör i genomsnitt sex mammor per år under eller i samband med förlossning i Sverige. Det gör Sverige till ett av länderna med lägst mödradödlighet i världen. Esscher kan inte uttala sig om vad som hände Rasha Mkahel, men har i en avhandling från 2014 kunnat konstatera att kvinnor med utländsk bakgrund löper högre risk att dö i samband med eller i sviterna efter en förlossning än kvinnor födda i Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV