Regeringen tar fram strategi med sikte på samtyckeskultur

På torsdagen fattade regeringen beslutet att ta fram en nationell strategi för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR), med målsättningen att främja en samtyckeskultur i Sverige. Det är Folkhälsomyndigheten som ska utarbeta strategin och 1,1 miljoner kronor avsätts för ändamålet under återstoden av 2019, som ska vara klar senast den 20 september 2020.

– Att ge förutsättningar för en god, jämlik och jämställd sexuell och reproduktiv hälsa är viktigt ur många aspekter. Det handlar om säkerhet vid graviditet och förlossningar, det handlar om rätten till abort och tillgång till preventivmedel. Det handlar om rätten till att alla ska känna att de har möjlighet till ett sexuellt självbestämmande, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Uppdraget är resultatet av en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.

– Vi är glada över att regeringen fortsätter på vår linje och vidtar mått för att bygga en samtyckeskultur på bred front, säger Jonas Sjöstedt i ett pressmeddelande med anledning av beslutet som menar att samtyckeslagen, sedan den trädde i kraft den 1 juli 2018, redan haft god effekt men att samtyckesnormen behöver utvecklas och fördjupas:

– Samtyckeslagen var ett stort framsteg, sex ska alltid vara frivilligt. Nu behöver vi arbeta för en samtyckeskultur för att lagens mål ska bli verklighet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV