92 kvinnor av 200 ledamöter, 46 procent av den nya finska riksdagen består av kvinnor, visar valresultatet på måndag. Historiskt, jublar medier i Finland. Det är första gången i landets historia så många kvinnor väljs in i riksdagen.
Medelåldern för samtliga ledamöter är 46 år. Valdeltagandet rapporteras ha varit 72 procent.
De unga rödgröna kvinnorna är valets verkliga vinnare, något som orsakar ett generationsskifte i riksdagen, enligt Yle. 90 procent av De grönas valda kandidater är kvinnor. De gröna fick 20 mandat (11,5 procent). Vänsterförbundet fick 16 mandat (8,2 procent).
De gröna blev även störst i Helsingfors med 23,5 procent av rösterna. Liberalkonservativa samlingspartiet fick näst flest röster, 21,8 procent, i huvudstaden.
Det gyllene talet i helgens val i Finland är 17. De tre största partierna fick omkring 17 procent av rösterna var, något som gör regeringsbildningen svår. Störst på 20 år blev Socialdemokratiska SDP (17.7 procent) med Antti Rinne som partiledare. EU- och invandrarfientliga Sannfinländarna är näst största parti med 17,5 procent. Liberalkonservativa Samlingspartiet fick 17 procent.
Det exceptionellt jämna resultatet gestaltar enligt kommentarerna i finska medier polariseringen kring två huvudfrågor i valrörelsen: klimathotet och invandringen. Valresultatet visar polariseringen mellan gamla och unga, kvinnor och män, storstad och landsbygden.
Sonderingarna för att få fram den nya regeringen började redan på måndagen. ”Sannolikt är det SDP-ledaren Antti Rinne som axlar uppgiften och experterna tror att det inte blir en lätt uppgift”, skriver Yle.
Feministiska partiet ställde upp i valsamarbete tillsammans med Liberalpartiet, Piratpartiet och Djurrättspartiet. I Helsingfors fick Feministiska partiets ledare Katju Aro totalt 2 399 röster. Valförbundet skulle ha behövt ytterligare 3 000 röster för att få en plats i parlamentet.
”Helt klart finns det stöd för vår jämställdhetspolitik, men rösterna räckte inte den här gången”, sade Aro till Helsingin sanomat på måndagen.