Släpp ut journalisterna ur Saudiarabiens fängelser

En delegation från Reportrar utan gränser har besökt Saudiarabien för att försöka förmå landet att släppa de omkring 30 journalister som sitter i landets fängelser, avslöjar organisationen i ett pressmeddelande.

Reportrar utan gränser offentliggör nu besöket med syfte att öka pressen på Saudiarabien som ska bli ordförande vid nästa års G20-möte.

– Utöver vårt redan pågående påverkans- och kampanjarbete via egna kanaler, FN, G20 och andra internationella aktörer och forum så är direkt dialog med den saudiarabiska regeringen ytterligare en metod för att skydda journalister. Vi har öppnat en kanal och kommer genom den att fortsätta kommunicera att den enda vägen framåt efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi är att släppa alla fängslade journalister fria, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.

Saudiarabien håller minst 30 journalister och medborgarjournalister fängslade på mycket godtyckliga grunder. Antalet frihetsberövade journalister och medborgarjournalister har tredubblats sedan 2017, det år kronprins Mohammed bin Salman utsågs till kungens efterträdare. Nyligen släpptes de fängslade journalisterna Eman Al-Nafjan och Hatoon Al-Fassi tillfälligt fria. Det har också blivit bekräftat att de två tidigare försvunna journalisterna Marwan Al-Muraisi och Abdel Rahman Farhaneh sitter fängslade. Detta efter att de tillåtits kontakta sina anhöriga, enligt Reportrar utan gränser.

I Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2019 rankas Saudiarabien på plats 172 av 180 länder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV