Startsida - Nyheter

Samkönat par tävlar för första gången i bugg-SM

Ulrika Wendel och Lotta Månsson har dansat ihop i omkring fem år och har som första samkönade par fått dispens att tävla tillsammans, rapporterar Lokaltidningen Mellanskåne.

Enligt Svenska danssportförbundets (DSF) regler ska det vara en man och en kvinna som dansar tillsammans i de högre klasserna. När Månsson och Wendel förra året flyttades upp från C-klass till B och därefter till A ansökte de om dispens för att få tävla tillsammans.Att de skulle få klartecken från förbundet var ingen självklarhet. Dispensen gäller bara i ett år så nästa år måste de ansöka på nytt.

– De flesta stöttar oss, men det finns ett motstånd hos vissa personer som tycker att det ska vara en man och en kvinna, säger Wendel.

– Vi har fått kämpa mot diskriminering och för att bevisa att vi verkligen platsar. Det har nog triggat oss ännu mer, säger Lotta Månsson.

Den första tävlingen i A-klass äger rum i mars och 31 maj-1 juni avgörs SM i Gavlerinken i Gävle. Nu väntar mycket träning:

– När vi kommer ut på tävlingsgolvet ska tekniken sitta, då ska vi bara fokusera på att ha roligt, säger Ulrika Wendel till Lokaltidningen Mellanskåne.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV