Finskt ungdomsförbund tar ställning mot feminism

– Det är ju en fördel att de är tydliga med var de står, att de är anti-feministiska har ju inte direkt varit en hemlighet och det här tvingar ju väljare att fundera kring om de håller med. Men vi får så klart se om moderpartiet hakar på, skriver Nina Nyman forskare i genusvetenskap vid Åbo akademi och tidigare chefredaktör för tidskriften Astra i en kommentar till Feministiskt perspektiv.

I ett uttalande från ungdomsorganisationen framkommer att de anser att ”jämställda rättigheter för kvinnor har redan nått samma nivå som motsvarande rättigheter för män”.

– I sakfrågan om att feminism skulle handla om att förtycka män och att samhället redan är jämställt har de helt enkelt fel. Det är inte åsiktsfrågor, utan det finns rejält med fakta som talar emot deras utspel, säger Nyman.

Det finska social- och hälsovårdsministeriet har bland annat rapporterat att omsorgsansvaret inte är jämnt fördelat och att kvinnors löner ligger efter männens.

I en jämställdhetsjämförelse i EU framkommer visserligen att Finland ligger högt när det gäller jämställdhet, men att de tappar och utvecklingen går långsammare än i övriga EU-länder.

– Tycker man att kvinnor nu uppnått jämställdhet så tycker man helt enkelt att kvinnor är värda mindre än män. Och då är man anti-feminist, vilket de ju också själva nu kallar sig, konstaterar Nina Nyman.

Nyligen drog undervisnings- och kulturministeriet i Finland in ungdomsorganisationens statsbidrag, eftersom de menar att de brutit mot ungdomslagens mål. Enligt dessa måste en bidragstagare verka för att främja ungas likställdhet och jämlikhet samt att tillgodose deras rättigheter.

”Utgångspunkter för att målet ska förverkligas är enligt lagen bland annat solidaritet, kulturell mångfald och internationalism”, skriver undervisnings- och kulturministeriet i ett pressmeddelande.

Beslutet om indraget stöd grundar sig främst på ett rasistiskt Twitterinlägg från organisationen inför EU-valet. I inlägget fanns en bild på en mörkhyad familj och texten: ”Rösta på Sannfinländarna så att Finlands framtid inte ska se ut så här.”

– Helgens utspel handlar om att få medieuppmärksamhet för att locka till sig fler nya medlemmar och på så vis även intäkter, säger Nina Nyman.

Efter senaste valet i Finland är Sannfinländarna i opposition, men skulle om det var val i dag bli största parti enligt aktuella opinionsundersökningar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV