Nyheter

Sara Ahmed blir hedersdoktor vid Malmö universitet

Sara Ahmed, den feministiska ikonen, inflytelserika teoretikern vars forskning om genus och etnicitet är internationellt erkänd, utses till hedersdoktor vid Malmö universitet. Mest känd är Ahmed för att ha myntat begreppet ”the feminist killjoy” eller ”den feministiska glädjedödaren”.

– Sara Ahmed har betytt mycket för vår fakultets doktorander och unga forskare. Vi är mycket stolta över att välkomna henne som vår hedersdoktor, säger Rebecka Lettevall, dekan vid fakulteten för kultur och samhälle i ett pressmeddelande.

2016 bröt Ahmed med Goldsmith college i London, där hon var professor och föreståndare för ett feministiskt forskningscentrum. Hon lämnade i protest, inte bara mot den institutionen, utan hela akademins misslyckande med att bemöta sexuella trakasserier som ett institutionellt problem. Hon kallade det för en ”lojalitetshandling med feminismen” och fortsätter, nu som självständig forskare, att arbeta för att förändra akademin.

Sara Ahmeds senaste forskning handlar om klagomål kring rasism och diskriminering inom akademin och blir temat när hon den 17 oktober, dagen innan promoveringen till hedersdoktor, håller en öppen föreläsning på Malmö universitet.

– Universitet använder gärna begrepp som inkludering, mångfald eller jämlikhet – för att visa sitt engagemang. Fina ord kan användas för att dölja själva problemet.

– I mitt klagomålsprojekt beskrev en av de medverkande kvinnorna sitt universitet som en svängdörr: kvinnor, svarta och personal från minoritetsgrupper gick in bara för att genast gå ut igen, säger Sara Ahmed.

Vad gäller framtiden har hon hopp både för feminismen och akademin, och understryker behovet av att feminister stöttar varandra.

– Ju mer du utmanar strukturer, desto mer stöd behöver du. Mitt bästa tips till feministiska glädjedödare är: hitta andra feministiska glädjedödare, säger Sara Ahmed.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV