Startsida - Nyheter

Scenkonstnärer hyllades på femårsjubilerande gala

”En föreställning om det svåraste, som varsamt låter oss reflektera kring livets skeenden, med animationer som griper tag och en scenografi som får känslorna att studsa. Vi åker med på en poetisk konstupplevelse, och när vi kommer ut på andra sidan ser vi på livet genom nya toner och former. Våra tankar flyger högt, högre än drakar.”

Så motiverades utmärkelsen Årets katharsis, som gick till Labyrint på Malmö stadsteater av Felicia Mulinari och Saga Gärde när Scenkonstgalan firades för femte gången på måndagskvällen i Göteborg.

Årets spot on blev Mödrars manifest av konstgruppen Ful. Ur motiveringen:

”Om något som borde vara självklart idag. Att få vara med sina nära, att få växa upp med sin mamma. Med en premiär mitt i sommarens valrörelse, på torg, mitt bland valstugor och glasskiosker, tar det färggranna uppblåsbara tältet plats. Här möts vi för ett gemensamt sorgearbete och vi skickar en stark signal som fortsätter att pulsera ut i världen långt efter vi klivit ut ur tältet. Tillsammans ser vi till att i våra hjärtan får inga murar fäste.”

Och Martha Vestin hyllades med Årets hederspris. Juryns motivering:

”En konstnär som verkat med naturen som sin scenografi och med solen som sitt scenljus, som tagit platsspecifik teater och begreppet ”platsens ande” till en helt ny nivå. Som har sprängt gränsen för vad begreppen scen och spelplats innebär.

Årets hederspris går till en person som banat väg för en ny generation skådespelare och regissörer. Denna regissör får skådespelare, både med och utan utbildning, att åstadkomma storverk.

Hennes bok om regi har väglett till en värld av lek och allvar, en bok som nu har många hundöron och anteckningar i marginalen. Under 20 år verkade hon som husregissör och konstnärlig ledare för Sommarteater på Krapperup. År där vi fått scenkonst under bar himmel med spektakulära entréer från havet, autentiska stormar, äkta novemberslask, solkyssta kinder och varma vindar. Hon har med hjärta och stort engagemang utvecklat vandringsteatern, och har verkat i det fria teaterlivet som inspiratör och kraftkälla – det är värt stjärnstatus.”


Scenkonstgalans samtliga vinnare

Årets katharsis: Labyrint på Malmö stadsteater

Årets brott: Fem musor av Potato potato i Malmö

Årets spot on: Mödrars manifest av Konstgruppen Ful

Årets slow food: Lule stassteater

Årets sinnesorgasm: Skirtpower av Danskompaniet Spinn.

Årets politiska: Caroline Frände för Krilon och The Laramie project.

Årets magi: Dissekering av ett snöfall av Norrbottensteatern

Årets formförnyare: Robin Jonsson för The most human

Publikens röst: Teater Norra för Bernardas hus

Årets hederspris: Regissören Martha Vestin

Källa: Scenkonstguiden

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV