Sexdubblad människohandel till Europa

Antalet unga kvinnor och flickor som utsätts för människohandel och tvingas till prostitution i Europa ökade näst intill sexdubblades under första halvåret 2019, enligt en ny rapport från den internationella migrationsorganisationen IOM. Det rapporterar Face to face Africa.

– Människohandel är ett transnationellt brott som förstör tusental människors liv och orsakar omätligt lidande, säger Federico Soda, direktör för IOM:s samordningskontor för Medelhavet.

Rapporten kommer att översättas till engelska och bygger på information som IOM samlat in vid ankomstplatser och mottagningscenter för migranter i olika delar av södra Italien. Uppskattningsvis kommer 80 procent av flickorna som utsätts för männskohandel från Nigeria. IOM arbetar med att identifiera och erbjuda stöd till offren och samarbetar även med brottsbekämpande myndigheter.

Enligt projektledaren Carlotta Santarossa är huvudsyftet med rapporten att belysa ”den smärtsamma verklighet den hatfyllda form av slaveri som försvarslösa migranter döms till” innebär. Hon har uppmanat alla berörda aktörer att genomföra en akut analys av den växande efterfrågan på sexköp i Europa och den marknad som dessa flickor levereras till för att mätta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV