Självbestämmande grunden för ny baskisk könsidentitetslag

Det baskiska parlamentet antog på torsdagen en lagändring som ska förhindra att transpersoner bemöts som sjuka, och gör det möjligt att intyga sin könsidentitet utan psykiatriska intyg. Det rapporterar Noticias de Gipuzkoa. Bakom lagändringen står väsnterpartierna PNV och EH Bildu, vänsterkoalitionen Elkarrekin Podemos samt socialdemokratiska PSE-EE.

Enligt partierna som står bakom reformen tas nu ytterligare ett steg mot avpatologisering av transsexualitet. När lagändringen träder i kraft, så snart den publicerats i Baskiens officiella bulletin, ska det vara möjligt att självidentifiera sig. Det som en person fritt ger uttryck för gäller, med utgångspunkt från att könsidentiteten precis som den sexuella identiteten, inte kan diagnosticeras: ”Det är ingen sjukdom, störning eller anomali, utan utgör en del av den mänskliga mångfalden.”

Konservativa Partido popular har varken undertecknat eller gett sitt stöd till lagändringen. De menar, till skillnad från övriga partier, att redan den lag som gällde innan tydliggör att transsexualitet inte är en sjukdom.

Baskien var den andra av Spaniens självständiga regioner, efter Navarra, som införde en könsidentitetslag. Noticias de Gipuzkoa konstaterar att möjligheten till självidentifikation ger upprättelse till de grupper som länge kämpat för att transpersoners rättigheter ska erkännas. Många familjer till transsexuella fanns enligt tidningen på besöksläktaren för att visa parlamentet sitt stöd för deras arbete.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV