Stor granskning av Sveriges högerextrema nyhetssajter

I en ny granskning visar New York times hur både utländska stater och icke-statliga aktörer bidragit till att ge viral spridning till en grupp svenska högerextrema webbsajter och därigenom påverka det politiska landskapet i Sverige.

Granskningen bygger på analys av sajternas innehåll, anställda och mönster för datatrafiken. Enligt New York times är det framför allt desinformationsaktörer i Ryssland och i väst, inklusive en islamofobisk tankesmedja vars tidigare ordförande nu är nationell säkerhetsrådgivare till USA:s president Donald Trump, som haft avgörande betydelse genom att länka till de svenska sajterna och sprida deras budskap till mottagliga svenskar.

I granskningen beskrivs Sverigedemokraternas dubbla ansikten utifrån partiets nazistiska grund och den nuvarande kontrasten mellan ledande företrädares officiella uttalanden och interna budskap. Medlemmar ur partiet har hjälpt till att skapa två av de granskade högerextrema webbsajterna, påpekar New York times och konstaterar att dessa vid valet 2018 tillhörde Sveriges tio mest delade nyhetssajter.

När valet närmade sig hade den svenska underrättelsetjänsten hög beredskap för utländsk inblandning, med Ryssland sett som det huvudsakliga hotet efter inblandningen i USA-valet 2016. Men istället för läckta dokument eller öppet stöd till Sverigedemokraterna, då partiet blivit allt mer Kreml-kritiskt, skulle den utländska inblandningen komma att bestå i att nära det snabbväxande högerextrema digitala ekosystemet, och dess islamofoba och invandringsfientliga budskap.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV