Startsida - Nyheter

Stormigt kring nya kulturministern Amanda Lind

En av de nya ministrar som Stefan Löfven presenterade i samband med regeringsförklaringen på måndagen är kultur- och demokratiminister Amanda Lind, som varit partisekreterare i Miljöpartiet och dessförinnan kommunalråd i Härnösand, med ansvar för kulturfrågor. Lind är 38 år och blir regeringens yngsta statsråd.

Utnämningen är också den mest ifrågasatta. Amanda Linds kulturpolitiska erfarenheter och ambitioner beskrivs som grunda, hon har fått skarp kritik för ett Twitter-inlägg där hon hyllar MP:s ministrar under tidigare mandatperiod som hjältar – bland dem Mehmet Kaplan, som fick avgå på grund av samröre med den ultranationalistiska turkiska organisationen Grå vargarna.

– Han begick misstag, han avgick, det var rätt och det var bra, det tyckte jag då och det tycker jag nu. Däremot är han en del av vår historia och det var det jag ville visa med det här inlägget, säger Lind till TV 4.

Många kommentarer har också handlat om Amanda Linds val att bära dread locks, dels som en utseendefråga, men också i diskussioner om kulturell appropriering.

Bland de nytillkomna finns förutom Amanda Lind också Hans Dahlgren (S), tidigare kabinettsekreterare på utrikesdepartementet, som blir EU-minister, Jenny Nilsson (S), landsbygdsminister, Matilda Ernkrans (S), statsråd i utbildningsdepartementet och Åsa Lindhagen (MP) efterträder Lena Hallengren som jämställdhetsminister, en post som flyttas till arbetsmarknadsdepartementet, och Hallengren blir socialminister. Anders Ygeman återkommer till inrikesdepartementet, nu som ansvarig för energifrågor på nya infrastrukturdepratementet, vilket kommer att ledas av Tomas Eneroth (S).

Den nytillträdda regeringen består av 12 kvinnor och 10 män, 17 socialdemokrater och 5 miljöpartister (mot tidigare 6). Ingen av ministrarna har utomnordisk bakgrund.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV