Startsida - Nyheter

USA-krav försvagar resolution om sexuellt våld som vapen

USA:s agerande i FN i samband med en viktig resolution om sexuellt våld i konflikt har mött kritik från regeringar och frivilligorganisationer. Svenska FN-förbundet är starkt kritiskt till USA:s agerande i FN. ”Genom hot om veto har USA försvagat en FN-resolution om sexuellt våld i konflikt. Det amerikanska agerandet är oacceptabelt”, anser Svenska FN-förbundet i ett uttalande.

Säkerhetsrådet antog på tisdagen en resolution om sexuellt våld i konflikt, ett problem som särskilt uppmärksammats under kriget mot terrorgruppen IS. Nobelpristagaren Nadia Murad till hör de som vittnat om, och krävt upprättelse för hur yezidiska kvinnor och barn behandlades, för det systematiska våld och sexuella förtryck IS utsatte dem för.

Under FN-förhandlingarna krävde USA att skrivningar om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) för våldtäktsoffer skulle tas bort. USA krävde också att referenser till en tidigare FN-resolution som nämner just SRHR skulle raderas, berättar Svenska FN-förbundet.

USA fick gehör för sina krav och resolutionen antogs med 13 ja-röster. Ryssland och Kina avstod.

– Det amerikanska agerandet är fullständigt oacceptabelt och ett slag i ansiktet på flickor och kvinnor som utsätts för våldtäkt i krig. Omvärlden måste nu reagera på Trump-administrationens upprepade attacker på kvinnors rättigheter. Inte minst Sverige, med sin feministiska utrikespolitik, måste öppet och tydligt protestera mot det amerikanska agerandet, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV