Genom lånekrediter på 3,3 miljarder kronor har svenska Exportkreditnämnden (EKN) gått in och garanterat inköp av gasturbiner till en fossilgasanläggning i naturkänsliga Arktis. Det avslöjade Kalla fakta i TV4 i veckan. Lånegarantin har haft stor betydelse för bygget av anläggningen på Jamalhalvön i ryska Sibirien enligt Anna Mikulska, expert på energipolitik och docent på fakulteten för ryska och östeuropeiska studier vid universitetet i Pennsylvania, som uttalar sig i programmet.
Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen säger till TV4 att det finns stora risker för metangasutsläpp på den smältande tundran:
– Det här kommer påverka miljön runtomkring, det här kommer påverka ursprungsbefolkningen som bor där. Hela projektet är bisarrt.
Ett oroande fenomen med klimatskadlig metangas har redan noterats på Jamalhalvön. Stora slukhål har skapats på tundran av explosioner som uppstår när metangas frigörs i samband med gasutvinningen.
EKN:s egen årsredovisning för 2017 beräknar gasprojektet Yamal LNG:s utsläpp av växthusgaser till 5,3 miljoner ton koldioxid varje år, vilket motsvarar en tiondel av vad hela Sverige släpper ut på ett år. På Jamalhalvön träffar Kalla faktas reportrar Yangalevna Lubov Okotetto från ursprungsfolket nentserna som bor på tundran och lever på fiske och rennäring. Hon berättar att saker har förändrats på tundran den senaste tiden – och säger att klimatförändringar och utvinningen hotar både rennäringen och fisket.