Symboliskt viktigt att Botswana avkriminaliserar homosexualitet

I sommar har Botswana avkriminaliserat samkönade relationer. Detta genom att Högsta domstolen den 11 juni upphävde en lag från kolonialtiden, som enligt domarpanelen bakom beslutet strider mot grundlagen och är diskriminerande.

Sveriges radio har intervjuat den 25-årige studenten Letsweletse Motshidiemang, som i en anonym anmälan till Högsta domstolen, inlämnad 2016, ifrågasatte kriminaliseringen.

– Jag gjorde det här för kärleken till mig själv men också för hela gay-kollektivet här. Tidigare, innan lagen upphävdes, så var vi ju kriminella, det vi gjorde bröt mot lagen.

– Jag ville inte bli kallad kriminell i mitt land, jag ville ha landet på min sida. Insikten att jag alltid kommer förbli gay, gav mig styrkan att fortsätta kämpa för våra rättigheter i Botswana, säger Motshidiemang till Sveriges radio.

Domslutet beskrivs som en enorm seger, inte bara för Letsweletse Motshidiemang och homosexuella i Botswana, utan även hbtq-rättigheter i Afrika som helhet. Även om Botswana är ett litet land, är den symboliska betydelsen stor då över hälften av länderna söder om Sahara har lagar som förbjuder samkönat sex, konstaterar Sveriges radio.

Dock har riksåklagaren i Botswana sagt att domen kommer att överklagas, men Letsweletse Motshidiemang låter sig inte nedslås:

– Det har inte påverkat mitt humör. De hävdar att landet inte är redo att acceptera homosexuella, men vi är en del av det här landet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV