Mamma Pavla

Hon tävlar och vinner flera tangopriser. Hon klär sig som hon vill beroende på omständigheterna. Ibland bär hon romska traditionella kläder, ibland är hon klädd efter det senaste modet i Polen.

Tillsammans med sin bror Fardi är det nu mamma Pavla som är familjeförsörjare. Fardi och hon reser på långa affärsresor, ofta till forna Jugoslavien. Mamma spår, Fardi förtennar kopparkittlar och slipar knivar, tillsammans säljer de mattor. Nu tar de tåget, bor på hotell och tjänar bra.

Deras äldre släktingar har fortfarande hästar, vagnar och tält, men mammas familj, som nu består av gammelmormor Worza, mormors syster Tutza, mormor Lenka och barnen Pavla och Fardi, bor ofta i lägenheter eller hus som de hyr för kortare eller längre perioder.

År 1967 kommer en ny grupp romer till de trakter i Polen där mammas familj uppehåller sig. Gammelmormor Worza har dött, mormor och mamma har inget manligt överhuvud, och därigenom inte heller något skydd. När en av männen i den nya gruppen ber en äldre farbror om mammas hand beslutas trolovningen.

Mamma känner inte sin blivande make och har inget att göra varken med planeringen eller beslutet om bröllopet. Men lite spännande tycker hon att det hela är. Mamma är 29 år då hon gifter sig på en åker.


Mamma, längst till vänster i andra raden, på släktkalas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV