Umeå kommun i partnerskap med förening för integration

I flera år har föreningen Vän i Umeå arbetat med ett omfattande integrationsarbete där Umeåbor knyts samman med nyanlända. Nu ingår föreningen ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) med Umeå kommun för 2020 och 2021. Vän i Umeå står för 1,7 miljoner av den årliga budgeten, varav 960 000 kronor utgörs av volontärinsatser, och får ett bidrag av kommunen på 1,5 miljoner kronor per år för att stimulera arbetet.

På torsdagen överlämnade särskilda utredaren Samuel Engblom sitt betänkande om idéburna aktörer i välfärden, och hur partnerskap liknande det i Umeå, kan underlättas till regeringen.

– En svårighet med sådana partnerskap har varit hur de förhåller sig till upphandlings- och statsstödsregler. Det har skapat en rättslig osäkerhet som vi försökt åtgärda genom en definition av IOP och en vägledning, säger Samuel Engblom.

Utredningen föreslår även att det införs en möjlighet för organisationer att registrera sig som idéburna aktörer i välfärden. Kriterier är att organisationen ska vara fristående från offentliga myndigheter, ha ett oegennyttigt syfte, bedriva verksamhet inom välfärden och inte överföra eventuella överskott till andra än registrerade idéburna organisationer eller till forskning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV