Bristande utredning av våld mot kvinnor är diskriminering

I en banbrytande dom slår Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna fast att Rysslands misslyckande med att korrekt utreda mäns våld mot kvinnor är diskriminering, rapporterar Independent.

Målet gäller Valeriya Volodina, som överfölls, förföljdes och kidnappades av sin tidigare partner. Ryska åklagare vägrade åtala flera gånger, med hänvisning till brist på bevis. En utredning öppnades men gav inga resultat, och detta först sedan fallet anmälts till Europadomstolen 2018 och mannen publicerat ”intima fotografier” av Volodina på nätet.

Europadomstolen menar att det hon tvingades gå igenom inte var resultat av ett enstaka förbiseende, utan ett tydligt exempel på den systematiska diskriminering som är resultatet av ”statens ovilja att erkänna det könsrelaterade våldets allvar och omfattning”.

Därigenom har Ryssland, enligt domstolen, berövat kvinnor rätten till skydd och likhet inför lagen. Ryska myndigheter ska nu betala Valeriya Volodinas rättegångskostnader, ett skadestånd på 20 000 euro och föreslå åtgärder för att förhindra att något liknande upprepas.

I Ryssland finns ingen separat brottsrubricering för det könsrelaterade våldet, och för två år sedan avkriminaliserades våld i hemmet vid förstagångsförbrytelser. Kvinnorättsaktivister hoppas nu att domen från ska leda till praktiska förändringar.

Vanessa Kogan, handläggare på Justice initiative, den ideella organisation som drivit fallet, hoppas att domen ska bli en vändpunkt för kvinnor i Ryssland.

– Det är ett avgörande steg, ett av många fler. En extra knuff som bekräftar vartåt den ryska allmänheten redan är på väg, och ger kraft till de progressiva rösterna inom systemet, säger Kogan till Independent.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV