Startsida - Nyheter

Uruguay varnar sina invånare för rasism inför USA-resor

Efter massmorden i El Paso och Dayton som krävde 29 personers liv under den gångna helgen utfärdade Uruguays utrikesdepartement en kommuniké där de invånare som reser till USA uppmanas vidta försiktighetsåtgärder och undvika vissa platser och städer.

Demokratiska presidentkandidater, men också världsartister som Rihanna och civilsamhällets organisationer och aktivister, har riktat upprörd kritik mot USA:s president Donald Trump, för den roll hans ständiga attacker mot migranter kan ha spelat i det som nu utreds som ett inhemskt terrordåd i El Paso.

I en podcast beskriver The New York times medarbetare Simon Romero den Walmart-stormarknad där attentatet ägde rum som den mest besökta av kedjans 4 000 butiker. I stort sett hela personalen är tvåspråkig enligt Romero, och handelsplatsen en knutpunkt för proviantering när migranter passerar gränsen.

När den väpnade gärningsmannen på lördagen gick in på Walmart beräknas 100 anställda och 1 000-3 000 kunder ha befunnit sig där, bland dem många familjer från båda sidor gränsen för att handla skolmaterial inför den kommande terminen.

Simon Romero påpekar att dådet riktas mot migranter vid USA:s gräns mot Mexiko, medan migranters barn dör i gränsbevakningen. Han menar att valet av plats, där massmördaren valt att att köra tvärs över hela Texas, är talande:

– Valet av plats är verkligen talande, staden har varit epicentrum för hela debatten om invandring den senaste tiden, det är en plats där migranters barn har dött i federalt förvar. I utkanten av El Paso har gränsbevakningen ett förvar som har granskats intensivt på grund av hur migrantbarn behandlas, så det är ingen hemlighet för någon i Texas eller hela USA för den delen, att El Paso har ögonen på sig.

– Det är talande, inte bara att han valde just denna Walmart, bara minuter från den mexikanska gränsen, som regelbundet fylls med kunder från båda sidor gränsen. El Paso är också en latino-dominerad stad, och exemplifierar på flera sätt de rädslor som konservativa, inte bara extremister, bär på om demografiska förändringar i delstaten och vad de ska betyda politiskt kommande år.

Texas förväntas bli den första delstat där latino-befolkningen utgör majoriteten vilket kan rita om den politiska kartan och bryta republikanernas långvariga maktställning, och den retorik som gärningsmannen använder i sitt manifest om ”invasion” förekommer i politisk retorik både lokalt och nationellt, konstaterar Romero.

Presidentens passivitet när det gäller landets vapenlagar har också uppmärksammats i samband med de senaste masskjutningarna. The Guardian-kolumnisten Suzanne Moore konstaterar att massakrer som de två senaste i USA har blivit chockerande vanliga och undrar hur många människor som ska behöva dö innan det som egentligen pågår konfronteras. Hon skriver att slakten av små barn tycks ha blivit ett pris som anses värt att betala för ”frihet”. Även om rasism mot migranter är normaliserad även i europeisk politisk retorik, betonar hon att mäns våld i USA är ”väpnat till tänderna”.

”Den ’manlighetskris” som vi regelbundet adresserar är ett alibi. Manligheten är i kris. Men den har också makten”, skriver Moore.

I sin kommuniké på måndagen skriver Uruguays utrikesdepartement att de rasistiska hatbrotten kostat 250 personer livet under årets första sju månader, och uppmanar medborgare som reser till USA att vidta försiktighetsåtgärder inför det ökande våldet. Detta då myndigheterna visat sig oförmögna att förhindra situationer som de i El Paso, bland annat på grund befolkningens urskillningslösa tillgång till vapen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV