Prenumerera

Logga in

Nyheter

Utbyggnad av raffinaderi i Lysekil ska prövas rättsligt

Mark- och miljööverdomstolen öppnar dörren för en rättslig prövning i Preemraffmålet, gällande tillstånd för en utbyggnad av Preems raffinaderi vid Brofjorden i Lysekil. Utbyggnaden skulle enligt Naturskyddsföreningen innebära en fördubbling av koldioxidutsläppen. Från 1,7 till 3,4 miljoner ton.

– Dagens beslut av domstolen är en viktig delseger. Det ger hopp om att den oerhört klimatpåverkande utbyggnaden av raffinaderiet kan stoppas. Nu tar vi nästa steg i rättsprocessen och aktiverar regeringens ansvar för klimatet i målet om Preemraff genom att skicka en så kallad underrättelse till regeringen, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Enligt Naturskyddsföreningen skulle utbyggnaden av Preems raffinaderi bli ett bakslag när det gäller att nå klimatmålen i det nya klimatramverket, och Johanna Sandahl menar att regeringen har ett stort ansvar att se till efterlevaden av den klimatlag antogs i bred enighet av riksdagen och som trädde i kraft 1 januari 2018:

– Vi tar nu nästa juridiska steg och lämnar in en formell underrättelse till regeringen med ett krav på att regeringen tar över prövningen. Enligt miljöbalken kan regeringen pröva verksamheter med så omfattande inverkan på miljön som Preemraff kommer att medföra. Eftersom det är regeringens ansvar att se till att klimatmålen uppfylls, anser vi att regeringen måste använda sina befogenheter fullt ut i rättsfallet om Preemraff.

Preem å sin sida ser utbyggnaden som ett steg på vägen mot omställning från fossila till förnybara råvaror. Enligt bolaget ska den nya anläggningen förses med teknologi flexibel att hantera olika råvaror, förutom svavelfri bensin och diesel även exempelvis rester från skogen.

– Vi har full tilltro till att vi kommer att kunna göra den önskade utbyggnaden och samtidigt följa de miljölagar som finns i Sverige. Tillsvidare pågår förstudien av den nya anläggningen enligt plan, säger Preems hållbarhetschef Malin Hallin i ett pressmeddelande.

Hallin säger också att det är viktigt att den rättsliga processen får ha sin gång och att Preem har full förståelse för att allmänheten känner oro för ökade utsläpp, men förnekar att det skulle handla om en fördubbling:

– Vi ser på många olika åtgärder för att minska våra utsläpp, såsom infångning och lagring av koldioxid. En planerad CCS-anläggning kan fånga in 500 000 ton av utbyggnadens utsläpp lokalt. De nya produkterna som ska tillverkas i Lysekil kommer även att minska utsläppen med 800 000 ton koldioxid årligen i användarledet, då de är energitätare än tjockoljan. Så uppgifterna om att utsläppen fördubblas stämmer inte.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV