Nyheter

Vakters grova brottslighet och högerextremism granskas

Samtidigt som säkerhetsbranschen växer och förväntas erbjuda människor trygghet har rapporter om rasism och övervåld från ordningsmaktens sida varit föremål för stora protester på senare tid. Händelser som den där en tolvårig pojke fick föras till sjukhus med hjärnskakning efter ordningsvakters ingripande i Kista galleria, eller där en gravid kvinna släpades av tåget och pressades ned mot en bänk i Stockholms tunnelbana, är under utredning.

Nu rapporterar Expressen att 170 nuvarande och tidigare anställda inom vaktbolagen har koppling till högerextremism, samt att fler än 120 är dömda för grova brott som våldtäkter, mordförsök, rån, grov kvinnofridskränkning, djurplågeri och misshandel med fängelse som straff.

Granskningen av säkerhetsbranschen är ett samarbete mellan Expressen och Dagens arbete, vars chefredaktör Helle Klein periodvis tvingas leva med beskydd. Den livvakt som skulle stå för säkerheten förra hösten visade sig dock själv vara en näthatare. Nu kräver hon att vaktbolagen granskas.

Inrikesminister Mikael Damberg tror att många blir förvånade över det som granskningen visar och lovar ta direktiv till en utredning för att se över väktares roll som skulle kunna dra igång efter sommaren.

– Regelverket kan vara föråldrat, vi ska titta på hur tillsynen ser ut på de här verksamheterna, vilken sorts utbildning ska väktarna ha till exempel, säger Damberg till Expressen och påpekar att det är något som också polismyndigheten har efterfrågat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV