Våld och mobbning mot unga hbtq-personer

Enligt senaste nationella ungdomsenkäten, som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor genomför vart tredje år, uppger många hbtq-ungdomar att de utsatts för våld eller mobbning. Andelen är större bland tjejer än killar, rapporterar Ekot i Sveriges radio.

Enkäten går ut till 5 000 unga i åldern 16-25. 40 procent av hbtq-tjejerna som svarade på enkäten uppger att de utsatts för våld eller mobbning. Motsvarande siffra för samtliga hbtq-personer är 35 procent.

Jêran Rostam, förbundsordförande på RFSL Ungdom, säger till Ekot att det som kommer fram i enkäten är något organisationen arbetar med dagligen och att skillnaden i utsatthet kan bero på flera saker:

– En blandning mellan sexism och hbtq-fobi, men också att en som till exempel är trans-tjej kan vara väldigt utsatt. Det är väl lite av ett misslyckande från samhällets sida att det är så stora skillnader.

Fler måste ta hbtq-ungdomars utsatthet på allvar, menar Rostam. Gruppen har lågt förtroende för polisen. Samtidigt sjunker antalet anmälningar av hatbrott med sexuell läggning som motiv. Ekot har intervjuat Shari Tingman på polisens demokrati- och hatbrottsgrupp i Stockholm, som anser att polisen måste bli bättre på att bemöta hbtq-personer:

– Vi måste börja inifrån, utbilda oss själva. Kan vi inte förstå människorna utanför de här väggarna, då kommer vi aldrig att få nåt gehör från dem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV