Minskat våld mot civila i Afghanistan

Under första halvåret 2019 minskade antalet civila som drabbats av den väpnade konflikten i Afghanistan med 27 procent jämfört med samma period 2018. Med 1 366 dödade och 2 446 skadade bedömer dock FN ännu nivån på det civila utsätts för som ”chockerande och oacceptabelt”, rapporterar Unama, FN:s stödmission i landet.

Skadade och dödade barn utgör en tredjedel av de drabbade totalt, 327 dödades and 880 skadades. Av de som dödas av krigets explosiva kvarlämningar är 84 procent barn. Även kvinnor fortsätter enligt Unama att drabbas oproportionerligt av den väpnade konflikten, med 144 dödade och 286 skadade under samma period.

I ett gemensamt uttalande efter den dialog som hölls i Doha 7-8 juli uppmanar de afghanska parterna alla parter i konflikten att anstränga sig för att få ner de civila skadorna till noll. Uppmaningen stöds av FN, men Unama konstaterar att fortfarande görs alldeles för lite. 83 procent av dödsfallen efter operationer i luften orsakas enligt Unama av internationella militärstyrkor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV