Våldsamt hat i SD-vänliga Facebookgrupper

Uppmaningar om att spränga moskéer, rensa ut muslimer och ta till vapen mot ”landsförrädarna” den svenska regeringen är exempel på sådant som sprids i slutna, SD-vänliga Facebookgrupper. Det visar en granskning av Expo som presenteras i sin helhet i tidskriftens senaste nummer #4-2019, som utkommer i dag.

Värst är enligt Expo inläggen i gruppen Vi som tror på Sverigedemokraterna, men i samtliga elva uttalat SD-vänliga grupper som granskats finns ”inlägg och kommentarer om grovt våld, ett avhumaniserande språk, uppmaningar till att politiker ska avrättas och inlägg om att Sverige borde rensas från muslimer och andra folkgrupper”.

Och det är inte bara uttalade SD-sympatisörer som samlas i grupperna. Förtroendevalda SD-politiker både kommenterar och skriver inlägg. Expo har låtit Katie Cohen, psykolog och forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) som studerat radikalnationalistiska digitala miljöer läsa ett urval av de granskade kommentarerna.

FOI:s studie har inte tittat på de slutna grupperna och Cohen blir förvånad över det betydligt mer hårdföra språket. Det avhumaniserande språket påminner mycket om retoriken både under andra världskriget och i samband med folkmordet i Rwanda, säger hon till Expo.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV